Mi Kuah Sempoi style Utara

Kat sini susah nak beli mi kuah, setakat ni tak jumpa lagi org juai, yang ada mi kari, mi rebuih, & mi bandung. Resepi ni hasil Google, kemudian melalui proses improvisasi mengikut selera sendiri.😅 

Mi Kuah Sempoi


Bahan Kuah
(A) potong 1 1/2 biji bawang besar 
8 ulas bawang putih 
1/2 inci halia 2 bijik tomato 
1 bijik Cabai merah 
4 bijik Cabai kering (rebus dulu) 
1 bijik ubi benggala 
1/4 bijik keledek 
Daging ikut la byk mana, ada tulang lagi best 
2 keping asam gelugoq 
3/4 tin tomato soup Campbell 
5 tbsp susu pekat 
Garam Aji (opt) 
3/4 senduk sos cili (less pun ok) 
3/4 senduk kicap manis 

Cara-cara: 
1. Rebuih daging/tulang, ubi dan keledek. Bila ubi dah empuk, asingkan depa. 
2. Tumis bahan-bahan (A), dah wangi, blend together with ubi & keledek. 
3. Tuang yg diblend ke periuk daging tadi, add water, tomato soup, sos, kicap & etc. 
4. Boh la fish ball ka apa ka. 
5. Biaq mendidih. 
6. Rasa la ikut kesedapan. 
Mi tu celoq dlm air panas. 
Hidang dgn teloq reboih, sayoq ikut suka, yg penting - hirisan cabai hijau.